Rosacea: 10 onmisbare tips om uw huid goed te verzorgen!

RosaceaMaar liefst 1 op de 20 vrouwen in Nederland heeft last van couperose. Dit zijn blijvend verwijde bloedvaatjes vlak onder het oppervlak van de huid, zichtbaar als rode vaattekening met maximaal zo’n 1 millimeter doorsnede. Als deze bloedvaatjes gaan ontsteken, wordt het van kwaad tot erger, want dan ontstaat rosacea.

Wanneer u rosacea hebt, moet u extra goed voor uw huid zorgen. De huid van mensen met rosacea raakt gemakkelijk geïrriteerd door het gebruik van cleansers, crèmes en make-up. Door de juiste producten te gebruiken kunt ook u er op uw best uitzien en zich zo goed mogelijk voelen!

We geven u tien nuttige tips op het gebied van huidverzorging.

 

1. Leer wat uw triggers zijn voor rosacea

Elke persoon met rosacea heeft verschillende zaken die hun rosacea nog erger te maken. We noemen dit triggers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bepaalde ingrediënten in huidverzorgingsproducten, zoals cleansers, vochtinbrengende crèmes en make-up.

Als u rosacea heeft, dan leert u vaak met vallen en opstaan welke producten werken en welke uw rosacea alleen maar verergeren.

U kunt het beste een nieuw product de eerste paar weken op een klein gebied van uw huid proberen. Zo komt u er achter of het product geen roodheid veroorzaakt, of een brandend, prikkend gevoel geeft. Stop met het gebruiken van het product als het uw huid irriteert.

 

2. Vermijd producten die uw huid uitdrogen

Lees de etiketten van gezichtscrèmes en andere producten op het gebied van huidverzorging zorgvuldig. Kijk uit voor ingrediënten die uw huid kunnen uitdrogen of irriteren, zoals:

 • Alcoholen: ethanol, ethylalcohol, methanol, benzylalcohol, isopropylalcohol en SD alcohol. Deze soorten alcohol drogen de huid uit. Bovendien irriteren deze alcoholen de huid en ontdoen ze de huid van de natuurlijke beschermende zuurmantel. Alcoholen die wel prima verdragen worden en uw huid niet uitdrogen zijn cetyl alcohol, stearyl alcohol en cetearyl alcohol.
 • Toverhazelaar (witch hazel)
 • Menthol
 • Munt
 • Eucalyptusolie
 • Kamfer
 • Pepermunt
 • Bergamot
 • Parfum (synthetisch)
 • Sodium lauryl sulfate
 • Propyleenglycol (N.B. Caprylyl glycol is prima)

 

3. Vermijd producten die uw huid kunnen verstoppen

Een beducht ingrediënt is minerale olie (ook wel petrolatum genoemd), zoals paraffine en vaseline. Deze stoffen worden veel toegepast omdat ze zo goedkoop zijn en ze in eerste instantie de huid goed lijken te hydrateren en te ‘smeren’. Ze verstoppen echter de poriën en irriteren de huid.

Kies zoveel mogelijk voor producten met milde ingrediënten, zonder toegevoegd parfum. Als u twijfelt over een product of ingrediënt, doe dan eerst het nodige onderzoek op internet. Of overleg even met uw dermatoloog.

 

4. Gebruik elke dag zonnebrandcrème met een fysiek filter, en vermijd chemische filters

Zonlicht op de huid is een trigger voor veel mensen met rosacea. Het is daarom verstandig om elke dag zonnebrandcrème te gebruiken. Maar kies uw zonnebrandcreme wel bewust, aangezien veel ingrediënten die in de gangbare merken zonnebrandcrème zitten de huid kunnen irriteren.

Dermatologen adviseren het gebruik van een zonnebrandcrème met een fysiek filter, zoals titaandioxide of zinkoxide, in plaats van een zonnebrandmiddel met een chemisch filter. Hoewel chemische filters de UV-stralen prima blokkeren, kunnen ze de huid behoorlijk irriteren.

 

5. Vermijd producten die bedoeld zijn om acne te verminderen

Rosacea wordt nog veel te vaak aangezien voor acne. Om die reden grijpen heel wat mensen die last hebben van rosacea naar middeltjes die bedoeld zijn om acne te verminderen. Het resultaat? In plaats van minder zichtbaar wordt de rosacea alleen maar verergerd!

Het is dus uitermate belangrijk dat een goede diagnose van uw huidconditie wordt gesteld. In deze video wordt uitgelegd wat rosacea is en waarin deze huidziekte anders is dan acne:

 

6. Gebruik een voor rosacea geschikte dagcrème, gel of serum

Reverta facial serenity serum bij rosacea en couperoseEen goede vochtinbrengende crème kan helpen roodheid en irritatie van de huid te bestrijden. Het is wel belangrijk de juiste crème te kiezen en niet zomaar de eerste de beste crème van de schappen te pakken.

Mensen met rosacea kunnen beter geen lotions gebruiken. Lotions bevatten vaak agressieve soorten alcohol die uw huid kunnen uitdrogen. Vermijd alle soorten alcohol, behalve cetyl alcohol, stearyl alcohol en cetearyl alcohol.

Gebruik liever een dagcrème met ingrediënten op zoveel mogelijk natuurlijke basis. Veel mensen met rosacea of couperose willen graag een product gebruiken dat de conditie van hun huid niet verergert, maar juist verbetert. Net als de meeste mensen willen ook zij graag een anti-aging crème of anti-rimpelcrème gebruiken om hun huid een jongere uitstraling te geven. Het is even zoeken, maar er zijn anti-aging crèmes op de markt met een speciale, rosacea-vriendelijke samenstelling. Een daarvan, waar we zelf zeer goede ervaringen mee hebben, is Reverta anti-aging cream.

Naast het gebruik van een rosacea-vriendelijke anti-aging cream hebben veel mensen met rosacea of couperose er baat bij dagelijks een serum of gel te gebruiken die speciaal ontwikkeld is om de symptomen te onderdrukken.

 

7. Gebruik geen heet water

Wanneer u een douche neemt of uw gezicht wast, gebruik dan liever lauwwarm water in plaats van heet water. Zeer warm water kan uw huid uitdrogen en warmte is een veel voorkomende trigger voor mensen met rosacea.

 

8. Gebruik altijd een zachte hand

Gebruik uw vingertoppen bij het wassen van uw huid of het aanbrengen crèmes of make-up– en doe het zachtjes. Wrijven of schrobben van uw huid zal meer roodheid en irritatie veroorzaken. Washandjes en sponzen kunnen uw huid ook irriteren.

Gebruik een schone, zachte katoenen handdoek om uw huid voorzichtig droog te deppen na het wassen. Zorg ervoor dat uw huid goed droog is alvorens crèmes of make-up aan te brengen.

 

9. Kies uw make-up zorgvuldig

Rosacea camouflage make-upMake-up kan symptomen van rosacea helpen verbergen. Maar vele soorten make-up kunnen uw huid uitdrogen en irriteren.

Make-up op basis van mineralen is een goede keuze voor mensen met rosacea. Kies voor make-up zonder conserveermiddelen of andere toevoegingen die de huid kunnen irriteren kunnen.

Een foundation met siliconen helpt uw huid beschermen. Kies make-up met een groene of gele basis om de roodheid te camoufleren. Net als bij andere huidverzorgingsproducten, let erop dat uw make-up slechts een paar eenvoudige ingrediënten bevat.

 

10. Verzorg ook de huid op de rest van uw lichaam

Hoewel rosacea meestal alleen op het gezicht betrekking heeft, moet u de rest van uw huid niet verwaarlozen. Mensen met rosacea hebben vaak ook een gevoelige huid op andere delen van het lichaam.

 

Eczeem >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *