Wat is eczeem?

Eczeem is een medische aandoening waarbij de huid ontstoken of geïrriteerd is.

Het meest voorkomende type van eczeem is bekend als atopische dermatitis, of atopische eczeem. “Atopische” verwijst naar een groep ziekten die vaak gepaard gaan met andere geërfde allergische aandoeningen, zoals astma en hooikoorts.

Ongeveer 10% tot 20% van de zuigelingen en ongeveer 3% van de kinderen en volwassenen en kinderen in Nederland lijdt aan eczeem. De meeste kinderen met eczeem groeien erover heen als ze een jaar of tien zijn.

Sommige mensen blijven af en toe last hebben van de symptomen tijdens de rest van hun leven. Gelukkig kan eczeem vaak onder bedwang worden gehouden met de juiste behandeling.

Onderstaande video legt duidelijk uit wat eczeem is:

 

Wat zijn de symptomen van eczeem?

Gezicht met eczeem

Welk deel van de huid ook door eczeem is aangetast, eczeem jeukt bijna altijd. Soms begint de jeuk al voordat de uitslag verschijnt. Eczeem komt meestal voor op het gezicht, de achterkant van de knieën, polsen, handen of voeten.

De door eczeem aangedane huid is meestal zeer droog, schilferig en dik.

Bij mensen met een lichte huidskleur zijn deze gebieden in eerste instantie vaak een beetje rood en verkleuren dan richting bruin. Bij mensen met een donkere huidskleur kan eczeem de pigmentatie beïnvloeden, waardoor het aangedane gebied lichter of donkerder wordt.

Bij zuigelingen kan de jeukende huiduitslag korstvorming veroorzaken, voornamelijk op het gezicht en hoofdhuid.

 

Wat zijn de oorzaken van eczeem?

De exacte oorzaak van eczeem is helaas nog steeds onbekend. De veronderstelling is dat eczeem een overactieve reactie is van het immuunsysteem van het lichaam.

Bovendien wordt eczeem vaak gevonden in families waarin andere allergieën of astma vaak voorkomen. Gebreken in de barrière van de huid leiden vaak tot vochtverlies en penetratie van ziektekiemen.

Sommige mensen hebben plotselinge vlagen van jeukende uitslag in reactie op bepaalde stoffen.

Bij sommigen kan contact met ruwe of grove oppervlakten de huid doen jeuken. Voor anderen kan warmte of juist kou, of blootstelling aan bepaalde huishoudelijke producten zoals zeep of wasmiddel, of huidschilfers van huisdieren een uitbraak van eczeem veroorzaken.

Infecties van de bovenste luchtwegen of verkoudheid kunnen zijn ook vaak triggers. Stress leidt vaak tot verergering van de aandoening.

Hoewel er geen remedie is, kunnen de meeste mensen hun eczeem met medische behandeling en door het vermijden van irriterende stoffen goed onder controle houden. De aandoening is gelukkig niet besmettelijk en kan dus niet worden overgedragen van persoon op persoon.

 

Hoe wordt de diagnose van eczeem gesteld?

Een kinderarts, dermatoloog of uw huisarts is goed in staat een diagnose van eczeem te stellen. Hoewel er geen tests bestaan om eczeem aan te tonen, kan uw arts meestal wel vaststellen of het om eczeem gaat door goed naar uw huid te kijken en door een paar vragen te stellen.

Aangezien veel mensen met eczeem ook allergieën hebben, kan uw arts allergietesten uitvoeren om te mogelijke irriterende stoffen of triggers te achterhalen.

 

Hoe wordt eczeem behandeld?

Het doel van de behandeling van eczeem is het verminderen en voorkomen van de jeuk die kan leiden tot infectie. Aangezien de huid door eczeem droog wordt en gaat jeuken, worden lotions en crèmes aanbevolen om de huid vochtig te houden. Deze producten worden meestal aangebracht wanneer de huid nog vochtig is, zoals na het douchen, zodat de huid vocht kan vasthouden. Ook kunnen koude kompressen worden gebruikt voor het verlichten van de jeuk.

Vaak schrijft de arts specifieke producten voor, zoals hydrocortison 1% crème, of crèmes en zalven met corticosteroïden om de ontsteking te verminderen. In noodgevallen, als de aangedane huid geïnfecteerd is, kan uw arts antibiotica voorschrijven om de infectie-veroorzakende bacteriën te doden. Terughoudendheid is hier echter wel geboden.

Andere mogelijke behandelingen zijn antihistamine tegen allergische reacties, teerzalf tegen overmatige jeuk, fototherapie (therapie met behulp van ultraviolet licht) en het medicijn ciclosporine voor degenen die niet op andere behandelingen reageren.

 

Hoe kunnen plotselinge uitbraken van eczeem worden voorkomen?

Uitbraken van eczeem kunnen soms worden vermeden of in ieder geval behoorlijk worden onderdrukt door het volgen van deze eenvoudige tips:

  • Hydrateer de huid regelmatig.
  • Verminder stress.
  • Vermijd zweten of oververhitting.
  • Vermijd plotselinge veranderingen in omgevingstemperatuur of vochtigheid.
  • Wees u bewust van alle levensmiddelen die een uitbraak van eczeem kunnen triggeren en vermijd deze voedingsmiddelen.
  • Vermijd irriterende stoffen, zoals wol.
  • Vermijd agressieve soorten zeep, wasmiddelen, en oplosmiddelen.

 

Over ons >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *